Neste apartado do blog tentarase mostrar a evolucion dos prezos do leite tanto en galicia como nas diferentes provincias galegas. Os datos recabados estan expostos polos doce meses de diferentes anos que abarcan dende 1996 ate o 2006, iste ultimo mes so correspondente a Galicia, e o ano 1996 so dispon dos meses de Setembro ate decembro. Comezarase a expoñer as taboas das provincias e logo a de Galicia; as taboas estan divididas por diferentes ramas, as cales son en primeiro lugar o leite quente, logo o F1, F2, F3, F4, F5, Total F1-F5 e Prezo total, cada unha delas subdividida en Prezo Total, Prezo Base e Total das Primas. Unha vez expostas todalas taboas procederase a unha breve explicacion do significado das siglas antes expostas.
Como se pode observar a maioria das celdas das taboas estan baleiras debido a que os datos non estan dispoñibles. No tocante as siglas empregadas son formulas que emprega a administracion para diferenciar a calidade do leite recollido, e esta clasificado da seguinte maneira:
- F1:
explotacións de vacún cunha cota menor de 2.000 litros de leite/mes
- F2:
explotacións de vacún cunha cota entre 2.000 e 3.499 litros de leite/mes
- F3:
explotacións de vacún cunha cota entre 3.500 e 5.999 litros de leite/mes
- F4:
explotacións de vacún cunha cota entre 6.000 e 9.999 litros de leite/mes
- F5: explotacións de vacún cunha cota maior de
10.000 litros de leite/mes
Esta estratificacion diferenciaba aquelas explotacions que vendian o leite se refrixerar ( leite quente) e aquelas que os vendian refrixerado, a cal pertence a anterior clasificacion.
Seguindamente exporase unha definicion de prezo base e outra de Total das primas de modo que se poidan comprender ben as taboas.
Prezo base
|
Refírese
ao prezo mensual percibido, sen incluír as primas que poida percibir o produtor pola calidade do leite vendido (contido en nutrientes tales como a
graxa, as proteínas, os hidratos de carbono, vitaminas e minerais) nin as
minoracións no prezo final derivadas do contido en células somáticas, xermes
ou existencia de antibióticos e demais inhibidores no leite.
Total
primas
|
Refírese
ás cantidades percibidas, a maiores do prezo base, ou ben, ás cantidades
negativas que deberán restarse ao prezo base percibido polos produtores en
función da materia graxa, proteínica, bacterioloxía, células somáticas e
outros aspectos que afectan á calidade do leite vendido.
Finalmente exporase unha taboa sobre os prezos do leite en galicia no ano 2006. Nesta taboa so se mostraran os estratos F1, F2, F3, Total F1-F3, coa sua subclasificacio de Prezo Total, Prezo Base e Total Primas.
Neste caso a taboa dispon de todolos datos precisos. Os datos recabados para a elaboracion das diferentes taboas foron extraidos da paxina web do IGE, Instituto Galego de Estatistica.
Brais Caamaño Blanco |
|
Interesante entrada Brais. Me gustaría saber porque los datos sólo se ciñen entre 1996 y 2006, no hay datos más actuales? Está mejor o peor la situación?
ResponderEliminarEnhorabuena por el blog.
Pablo Ponte Rodríguez